Home > Zelf een serre bouwen
Tips om te bouwen
|
28 april 2023

Zelf een serre bouwen

zelf serre bouwen

Een serre kan een fantastische toevoeging zijn aan vrijwel elk huis. Niet alleen biedt het extra ruimte, maar het is ook nog eens een plek waar je het hele jaar door van je tuin kunt genieten. Zelf een serre bouwen is een hele (vaak dure) klus, maar het is mogelijk! Waar moet je beginnen als je zelf een serre wilt bouwen? In deze blog lees je meer over het proces van zelf een serre bouwen en geven we je handige tips om ervoor te zorgen dat jouw serre een écht succes wordt.

Budgetteren voor serre

We willen allemaal die droomserre, maar laten we eerlijk zijn – we willen niet dat ons budget daarmee in rook opgaat. De kosten van het bouwen van een serre kunnen nogal variëren. Denk aan de grootte van de serre, het materiaal dat je kiest, het ontwerp en of je speciale extra’s wilt, zoals verwarming of bijzondere ramen. Het is slim om van tevoren wat onderzoek te doen. Vraag offertes aan bij verschillende professionals. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten en hoe je die droomserre kunt bouwen zonder de bank te breken. Denk eraan, investeren in een serre is niet alleen investeren in je huis, maar ook in jouw dagelijkse comfort en levensstijl!

Verschillende soorten serres

Er zijn verschillende soorten serres waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw behoeften, budget en de stijl van je huis. Dit zijn de meest voorkomende soorten serres:

  1. Klassieke serre: Als je een zwak hebt voor verfijnde details en charmante ornamenten, dan is de klassieke serre iets voor jou. Deze serres passen perfect bij huizen met een traditionele architectuur. Denk aan sierlijke krullen en decoratieve accenten die een vleugje elegantie toevoegen aan jouw woning. Het voelt als een sprookjesachtige uitbreiding van je huis!
  2. Moderne serre: Voor degenen onder ons die houden van strakke lijnen en een eigentijdse uitstraling, is de moderne serre de ideale keuze. Deze beauty’s hebben grote glasoppervlakken en geven je een panoramisch uitzicht op je tuin. Perfect voor minimalistische en moderne woningen. Stel je voor dat je kunt ontspannen te midden van het groen terwijl je omringd bent door een ultramoderne sfeer.
  3. Lean-to serre: Heb je niet veel ruimte? Geen zorgen! De lean-to serre is jouw ruimtebesparende vriend. Deze wordt tegen een bestaande muur van je huis gebouwd en is super praktisch. Het is alsof je een stukje buiten naar binnen haalt. Geweldig voor een ontspannende hoek waar je kunt genieten van de frisse lucht en het zonlicht.
  4. Kassen: Groene duimen, hier zijn jullie! Als tuinieren jouw passie is, is een kas-serre helemaal jouw ding. Speciaal ontworpen voor het kweken van planten, groenten en bloemen. Stel je voor dat je eigen oase van planten groeit en bloeit, ongeacht het seizoen.

Het kiezen van het juiste type serre is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, de functie van de serre en hoe goed het bij de stijl van je huis past. Denk goed na over het doel van de serre en hoe je deze in je levensstijl wilt integreren voordat je een definitieve keuze maakt.

vrouwen in kas

Welke functie krijgt de serre?

Afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en wensen kan een serre verschillende functies hebben. Misschien wil je ‘m wel gebruiken als extra woonruimte, een speelkamer voor de kinderen, een kantoor aan huis of zelfs als een kas voor het kweken van planten. Klik hier voor planten die zorgen voor een fijn klimaat in een serre. Daarnaast kan een serre ook bieden als een overgangsruimte tussen je huis en tuin, waar je van het buitenleven kan genieten en ontspannen zonder last te hebben van weersinvloeden als wind, regen of zelfs insecten. Het is belangrijk om vóór je zelf de serre gaat bouwen te bedenken welke functie je jouw serre wil geven, zodat je de juiste afmetingen en materialen kunt kiezen.

Lees  Btw-voordeel uit verbouwing halen met accountant Geleen

Doe inspiratie op in showrooms

Als je erover nadenkt om een prachtige serre aan je huis toe te voegen, dan hebben we een geweldige tip: breng een bezoekje aan showrooms voordat je aan het bouwen begint. Waarom, vraag je je misschien af? Showrooms zijn een schat vol inspiratie en creatieve ideeën. Hier kun je verschillende stijlen en materialen bekijken. Door rond te dwalen door showrooms krijg je een echt gevoel voor de ruimte en hoe de diverse elementen samenkomen. Het is een beetje als een proefrit maken, maar dan voor je serre!

Losstaand of woonserre bouwen?

Heb je besloten welke functie jouw serre gaat krijgen? Dan komt nu vraag nr.2: Ga je voor een losstaande serre in de tuin, of bouw je de serre aan je woning vast als een woonserre? Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo biedt een losstaande serre meer vrijheid in het ontwerp en plaatsing, maar kan ook een flink stuk ruimte in je tuin in beslag nemen. Een woonserre kan in de zomermaanden flink opwarmen, waardoor het installeren van extra ventilatie of zelfs een airco noodzakelijk kan zijn voor het afkoelen van je serre. Keuze kunnen maken?

Fijn! Tot slot willen we je meegeven dat je goed moet bedenken welk soort uitstraling je wenst. Zo kun je gaan voor een moderne serre met strakke lijnen en veel glas, een klassieke serre daarentegen heeft vaak meer ornamenten en decoratieve elementen of liever een serre met een industrieel of mediterrane uitstraling? Het kan allemaal!

Goedkoop zelf serre bouwen

Zelf een serre bouwen kan behoorlijk hoog in prijs oplopen. Gelukkig zijn er tal manieren om goedkoop zelf een serre te bouwen zonder dat je in hoeft te leveren op kwaliteit of uitstraling. Een van de meest voor de hand liggende besparingstip is kiezen voor goedkope materialen, zoals polycarbonaat in plaats van glas. Verder is het een slim idee om op zoek te gaan naar tweedehands materialen, zoals deuren en ramen. Let wel altijd op de kwaliteit en veiligheid van tweedehands materialen.

zelf serre bouwen

Tips en aandachtspunten

Het kan een uitdagend project zijn om zelf een serre te bouwen. Gelukkig kun je de bouw al snel soepel laten verlopen met de juiste tips en aandachtspunten. Het resultaat moet natuurlijk wel aan jouw verwachtingen voldoen! Een van de belangrijkste tips is om vooraf goed onderzoek te doen naar de benodigde vergunningen en regelgeving. Zorg ervoor dat je deze vergunning tijdig aanvraagt en dat je voldoet aan alle veiligheids- en bouwvoorschriften. Een ander belangrijk aandachtspunt is rekening houden met de ventilatie en isolatie tijdens de bouw, om ervoor te zorgen dat de serre het hele jaar door comfortabel en bruikbaar is. Als laatste is het aan te raden om tijdens het bouwproces regelmatig te overleggen met professionals en ervaren bouwers. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en het voorkomen van fouten en problemen tijdens de bouw. Leer van hun eerder gemaakte fouten ;).

Gerelateerde blogs

© 2022 verpakkingdozen. All rights reserved.