Selecteer een pagina

Een serre kan een fantastische toevoeging zijn aan vrijwel elk huis. Niet alleen biedt het extra ruimte, maar het is ook nog eens een plek waar je het hele jaar door van je tuin kunt genieten. Zelf een serre bouwen is een hele (vaak dure) klus, maar het is mogelijk! Maar waar moet je beginnen als je zelf een serre wilt bouwen? In deze blog lees je meer over het proces van zelf een serre bouwen en geven we je handige tips om ervoor te zorgen dat jouw serre een écht succes wordt.

Welke functie krijgt de serre?

Afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en wensen kan een serre verschillende functies hebben. Misschien wil je ‘m wel gebruiken als extra woonruimte, een speelkamer voor de kinderen, een kantoor aan huis of zelfs als een kas voor het kweken van planten. Daarnaast kan een serre ook bieden als een overgangsruimte tussen je huis en tuin, waar je van het buitenleven kan genieten en ontspannen zonder last te hebben van weersinvloeden als wind, regen of zelfs insecten. Het is belangrijk om vóór je zelf de serre gaat bouwen te bedenken welke functie je jouw serre wil geven, zodat je de juiste afmetingen en materialen kunt kiezen.

Losstaand of woonserre bouwen?

Heb je besloten welke functie jouw serre gaat krijgen? Dan komt nu vraag nr.2: Ga je voor een losstaande serre in de tuin, of bouw je de serre aan je woning vast als een woonserre? Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo biedt een losstaande serre meer vrijheid in het ontwerp en plaatsing, maar kan ook een flink stuk ruimte in je tuin in beslag nemen. Een woonserre kan in de zomermaanden flink opwarmen, waardoor het installeren van extra ventilatie of zelfs een airco noodzakelijk kan zijn voor het afkoelen van je serre. Keuze kunnen maken?

Fijn! Tot slot willen we je meegeven dat je goed moet bedenken welk soort uitstraling je wenst. Zo kun je gaan voor een moderne serre met strakke lijnen en veel glas, een klassieke serre daarentegen heeft vaak meer ornamenten en decoratieve elementen of liever een serre met een industrieel of mediterrane uitstraling? Het kan allemaal!

Goedkoop zelf serre bouwen

Zelf een serre bouwen kan behoorlijk hoog in prijs oplopen. Gelukkig zijn er tal manieren om goedkoop zelf een serre te bouwen zonder dat je in hoeft te leveren op kwaliteit of uitstraling. Een van de meest voor de hand liggende besparingstip is kiezen voor goedkope materialen, zoals polycarbonaat in plaats van glas. Verder is het een slim idee om op zoek te gaan naar tweedehands materialen, zoals deuren en ramen. Let wel altijd op de kwaliteit en veiligheid van tweedehands materialen.

zelf serre bouwen

Tips en aandachtspunten

Het kan een uitdagend project zijn om zelf een serre te bouwen. Gelukkig kun je de bouw al snel soepel laten verlopen met de juiste tips en aandachtspunten. Het resultaat moet natuurlijk wel aan jouw verwachtingen voldoen! Een van de belangrijkste tips is om vooraf goed onderzoek te doen naar de benodigde vergunningen en regelgeving. Zorg ervoor dat je deze vergunning tijdig aanvraagt en dat je voldoet aan alle veiligheids- en bouwvoorschriften. Een ander belangrijk aandachtspunt is rekening houden met de ventilatie en isolatie tijdens de bouw, om ervoor te zorgen dat de serre het hele jaar door comfortabel en bruikbaar is. Als laatste is het aan te raden om tijdens het bouwproces regelmatig te overleggen met professionals en ervaren bouwers. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes en het voorkomen van fouten en problemen tijdens de bouw. Leer van hun eerder gemaakte fouten ;).

Lees ook:  Welk slot gebruik je waar?