Home > Wat moet je doen na een inbraak?
Tips voor beveiliging
|
27 januari 2021

Wat moet je doen na een inbraak?

Een inbraak is natuurlijk altijd vervelend! Vooral bij je thuis. Niet alleen kan er veel financiële schade geleden worden, maar emotioneel en mentaal zul je zeker ook niet hetzelfde zijn. Je eerste neiging zal dan ook vaak zijn om elk soort schade te beperken. Dat wil zeggen, wat er zichtbaar anders is proberen te herstellen, en bijvoorbeeld openstaande deuren en ramen te sluiten. Niet zomaar doen! Je wilt de politie namelijk zoveel mogelijk helpen.

Sporenonderzoek

Afhankelijk van hoeveel politie er beschikbaar is en hoe belangrijk de inbraak is geweest, kan er dezelfde dag of de komende dagen een sporenonderzoek plaatsvinden. Bij een sporenonderzoek gaan ze kijken naar afdrukken van handen en schoenen op plekken die duidelijk aangeraakt zijn. Denk hierbij aan klinken van ramen, deuren, en andere plekken waar duidelijke braaksporen zijn. Ook kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar mogelijke haren die zijn achter gelaten. Om zulke sporen te behouden en het traject dat een inbreker heeft gevolgd makkelijker te kunnen traceren is het noodzaak dat je zo min mogelijk aanraakt. Als je al iets wilt doen zoals een raam sluiten in de winter, gebruik dan een schoon papiertje of schoonmaakhandschoen om deze aan te raken. Probeer hierbij een onlogische plek aan te raken, om mogelijke sporen te vermijden.

Bewijs

Volgend op het “zo min mogelijk aanraken”, maak foto’s van alles dat je ziet. Ook als de politie dat al heeft gedaan. Hoe tref jij het aan? Waar hebben ze duidelijk met hun tengels aan gezeten? Waar zie je braaksporen of opvallende verschuivingen? Tijdens de bewijsfase kun je ook al inventariseren wat er eventueel ontbreekt. Schrijf dit ook meteen op. Communiceer met de politie wat jouw bevindingen zijn, maar vooral ook met de verzekering. Bedenk tenslotte goed of er camera’s in de buurt zijn en vraag buren of hun iets is opgevallen. Alles kan helpen!

Lees  Beveiligingstips voor je huis op vakantie

Betrokken partijen

Contacteer de betrokken partijen die iets moeten regelen. Je verzekering, de lokale slotenmaker in Helmond, misschien de woningbouw? Ook familie en vrienden aan wie jij denkt steun te hebben kunnen op de hoogte worden gesteld. Het gaat tenslotte niet alleen om de financiële schade, maar ook om de emotionele.

Gerelateerde blogs

© 2022 verpakkingdozen. All rights reserved.