Selecteer een pagina

Een veranda is een overdekte buitenruimte die je aan je huis kan laten vast bouwen. Zo ben je beschermd tegen weer en wind en kan je toch nog lekker buiten hangen. Een waar verlengstuk van je huis! En de grootte en stijl kan je zelf kiezen, van kleine veranda’s tot supergrote veranda’s die bijna de hele buitenkant van je huis in beslag nemen. Veranda’s kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, kunststof, metaal of steen, en kunnen worden ingericht en gedecoreerd op verschillende manieren om te passen bij de stijl van het huis en de smaak van de bewoners.

Verschil tussen veranda, overkapping en serre

Hoewel de termen veranda, overkapping en serre soms door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen. Een veranda is een overdekte buitenruimte die aan een huis is gebouwd en vaak open is aan de zijkanten. Het biedt beschutting tegen weer en wind, maar laat nog steeds de frisse buitenlucht binnenkomen. Een overkapping daarentegen is een structurele toevoeging die boven een buitenruimte zoals een terras of patio wordt gebouwd. Het heeft meestal geen wanden en is alleen bedoeld om beschutting te bieden tegen de zon, regen of sneeuw. Ten slotte is een serre een gesloten, glazen structuur die aan het huis is bevestigd en volledig afgesloten is. Het is ontworpen om planten te kweken en biedt extra leefruimte in huis. Hoewel het verschil tussen veranda, overkapping en serre in ontwerp en functie zit, kunnen ze allemaal waarde toevoegen aan elk huis en elke levensstijl.

Voordelen

Een veranda is een geweldige manier om van de frisse buitenlucht te genieten zonder dat je door weer en wind hoeft te ploeteren. Het is de perfecte plek om te chillen, te werken of vrienden te ontvangen. Maar wist je dat een veranda ook je huis meer waard kan maken en zelfs kan helpen om je energierekening te verlagen? Ja, serieus! En laten we het uiterlijk van je huis niet vergeten – een mooie veranda kan het allemaal opleuken en zorgen voor dat “wow” effect. Met de juiste planning en ontwerp kan een veranda een functionele, esthetische toevoeging zijn aan elk huis.

Twijfel je over het laten plaatsen van een veranda? Lees dan eens onze blog over de voor- en nadelen van open- en dichte veranda’s.

Wat is een veranda

Lees ook:  Inspiratie voor een nieuwe tuin